Home - Programok - Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

Ezt megosztom, mert érdekes lehet másoknak is:

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony kislábujja, de a Balaton sincs egy köpésnél nagyon messzebb. Számtalan olyan titkos zug övezi azonban a megyeszékhelyet, amely még a tősgyökeres veszpréminek is meglepetés számba megy. Most ezek közül is egy különlegesen szépet vettünk górcső alá: a Tekeres-völgyet.

A Laczkó-forrástól kifelé vezető árnyas, erdős földúton haladunk, majd a 8-ason átérve egy keresztúthoz jutunk. Az autóval érkezők itt le is tudják dobni a kocsit. Egyébként a völgy Csatár és Nemesvámos felől is megközelíthető. A baloldali murvás emelkedő tetején jobbra megyünk tovább a piros kereszttel jelölt ösvényen, ami az erdőbe torkollik. Követjük a piros keresztet jó darabig, egy idő után egy szögesdrótos kerítés mellett, amíg egy “fennsíkra” nem lyukadunk ki. Innen már belátható maga a Tekeres-völgy.

Mohafedte sziklák és fenséges, burjánzó lombkoronák alkotják a tájat. A távolság a várostól mindössze 2,5-3 kilométer, éppen alkalmas egy könnyed délutáni sétára vagy sütögetésre. Több pihenő- és tűzrakóhely is a kirándulók rendelkezésére áll.

A gasztronómia kedvelőinek nem kell feltétlenül batyuval jönniük, ugyanis működik a völgyben egy családi sajtmanufaktúra. A Tekeresvölgyi Családi Birtok 45 saját magyartarka tehenük tejét dolgozza fel sajttá és egyéb tejtermékekké. Az érdeklődök a sajtkóstolás mellett egy falusi lakomán is részt vehetnek és szállást is tudnak foglalni a békés, zöld környezetben.

The post Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém appeared first on balaton.hu.

Leave a Reply