Home - Uncategorized - Badacsonyi Borvidék

Badacsonyi Borvidék

Ezt megosztom, mert érdekes lehet másoknak is:

Földrajzi hely


Révfülöptől Szigligetig a part menti települések és a hegyek szőlőültetvényei a Badacsonyi Borvidékhez tartoznak.
A borvidék területe: 4800 Ha (ebből 3700 Ha az I. osztályba tartozik)
Szőlővel beültetett terület: kb. 1800Ha
Települések a borvidéken:
Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantót, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca. Balatoni kiadó apartmanok házak nyaralók északi part, déli part

 

A borvidék jellemzői


A badacsonyi borvidék különleges éghajlati és területi feltételekkel rendelkezik. A borvidék éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, amelynek köszönhetően a dél-, dél-nyugati lejtőkön kialakult a mediterrán térség éghajlata. A magas víztömeg megakadályozza a szélsőséges hőmérsékleti ingadozást és biztosítja a magas páratartalmat. Sok napfény van, és a Badacsony-hegynek köszönhetően a vidéket megóvja az északi szél.
Talaja néha lösz, de a dombtető felé haladva a bazalt és a bazalt dominál. A bazalt elnyeli a nap hőjét, majd éjszaka visszaviszi a szőlőhöz, ezáltal védi az ültetvényeket éjjel a nagyszabású hűtésektől. A borvidékben vannak mészkő és vörös permi homokkő talajok is. Balatoni kiadó apartmanok házak nyaralók északi part, déli part

A borvidék története


Már a római időkben a régiót virágzó szőlőművelés jellemezte, a híres római út az Aquincumhoz vezette a Badacsony-hegy lábánál.
A szőlőművelés nem volt ismeretlen a meghódító magyarok számára, később értékként adományozták. Ennek során a XIII. században a legtöbb ültetvény egyházi kezekben van.
A XVIII. A 16. századtól kezdve számos magyar család versenyezett a szőlőskertek mellett, amiről számos kúria és borpince tanúskodik: Malatinszky-kastély, Ibos-kastély, Kisfaludy-ház, Szegedy Róza-ház, Lessner Borház, Esterházy és Tarányi Sajtóház.
A filoxéra katasztrófa is eljutott Badacsonyba, és pusztítást okozott az ültetvényeken.
A járvány után újjáépítési folyamat kezdődött, amelynek egyik következménye az volt, hogy a badacsonyi borvidék fehérbor-termelő régióvá vált, és a lejtős domboldalokon hatalmas teraszok jöttek létre, amelyek tartósan megváltoztatják a terület mikroklímáját.

A borvidék borjai


A borvidék emblematikus bora a Badacsonyi Kéknyelű. Egyszer régen ez a szőlőfajta nagyon gyakori volt a borvidéken, aztán sajnos az 1970-es és 1980-as években szisztematikusan írták, és a kilencvenes évek elejére alig volt kék eredetű ültetvény, ám ma már tapasztalható újra reneszánsz.
A badacsonyi borok testes és lédúsak. Az ászhordó érés jellemző, de reduktív
a borkezelés is elterjedt.

Főbb szőlőfajták:

  • Olasz rizling
  • Szürkebarát
  • Tramini
  • Muscat Ottonel
  • Rajna Riesling
  • Chardonnay
  • Kék nyelvű

Az Eszterházy Pince Szigligetben, Magyarország egyik legszebb részén, a Balaton-felvidéken, a Badacsonyi borvidék részén található. A hely hangulata, a táj szépsége, az Ófalu romantikus hangulata, a kastély romjai elvakítják a látogatókat.
[Kisfaludy Sándor]? költő (1772-1844) a tájról a következõket írta: “A magyar vadföld és az ég még nem hozott létre ilyen szép dolgot”.

Már a rómaiak ültettek szőlőt erre a területre, mivel a vulkáni talaj kiváló lehetőséget teremtett az ilyen gazdálkodásra.
Az itt élő emberek évszázadok óta gazdálkodással és állattenyésztéssel éltek. Magába foglalta-e a [szőlőtermesztést]? és [pincészet]? is.

 

Leave a Reply